Νέα/Εκδηλώσεις

Ενημέρωση στο καλοκαιρινό σχολείο του Γαλλο-Κυπριακού σχολείου Λευκωσίας

Μέλη του συνδέσμου είχαν τη χαρά να συναντήσουν τους μικρούς συμμετέχοντες του καλοκαιρινού σχολείου του Ecole Franco-Chypriote de Nicosie!

Πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις, στις 11 και 14 Ιουλίου, η πρώτη στο σχολείο και η δεύτερη στο πάρκο της Αθαλάσσας. Στα πλαίσια αυτών, τα παιδιά έμαθαν για την ερπετοπανίδα της Κύπρου, παίξαν διαδραστικά παιχνίδια, είδαν δείγματα ερπετών καθώς και γυρίνους.

Στο πάρκο της Αθαλάσσας μάλιστα, κατάφεραν να πιάσουν και τις δικές τους σαύρες! 🦎 

Εκδρομή του Συνδέσμου στις Πλάτρες

Στις 25 Ιουνίου 2023, μέλη του Συνδέσμου επισκέφτηκαν τις Πλάτρες και περπατήσαν δύο μονοπάτια: τον καταρράκτη Μιλλομέρη και το Γεφύρι της Μηλιάς. Διάφορες σαύρες κάναν την εμφάνιση τους στην όμορφη αυτή διαδρομή!


Πρώτη εκδρομή του Συνδέσμου για το 2023 - Άγιος Σωζόμενος

Στις 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδρομή των μελών του Ερπετολογικού Συνδέσμου Κύπρου για το 2023, στην περιοχή του Αγίου Σωζόμενου.  Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να ψάξουν, και να παρατηρήσουν, είδη ερπετοπανίδας. Οι 26 συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε 4 ομάδες βρήκαν Αβλέφαρους, Αλιζαύρες, Βυζάστρες, Λιακόνια, Μισιαρούς, Σαμιαμίδια, καθώς και τον Πρασινοφρύνο που συναντάται στην περιοχή. Στο τέλος της εξόρμησης ακολούθησε συζήτηση για τα είδη που βρέθηκαν, τα χαρακτηριστικά και την οικολογία τους.

Πρώτη ενημέρωση μελών για το 2023

Στις 31 Ιανουαρίου του 2023 έγινε συνάντηση και ενημέρωση -κυρίως των νεώτερων- μελών του ΕΣΚ  για τα είδη ερπετοπανίδας της Κύπρου, καθώς και γενικά βιολογικά χαρακτηριστικά των ερπετών και των αμφιβίων. Ακολούθησε συζήτηση για το περιεχόμενο της αμέσως επόμενης συνάντησης καθώς και την πιθανή ημερομηνία και τοποθεσία της πρώτης εκδρομής του χρόνου. 

Συνάντηση μελών στη Λευκωσία

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2022 έγινε συνάντηση μελών στη Λευκωσία, σε χώρο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έλαβε χώρα γνωριμία των νέων μελών, και ακολούθησε ενημέρωση για τον Άτλα των Ερπετών και Αμφιβίων της Κύπρου, καθώς και το πρότζεκτ CyROS. Επίσης συζητήθηκαν οι δράσεις που τα μέλη θα ήθελαν να διοργανωθούν κατά το 2023. 

Γνωρίζοντας την ερπετοπανίδα της Κύπρου - Λυκόπουλα Γερίου

Στις 10/12/2022 ο ΕΣΚ επισκέφτηκε την αγέλη λυκοπούλων του 283ου Συστήματος Προσκόπων Γερίου. Στα πλαίσια δράσης ενημέρωσης για την πανίδα της Κύπρου, έγινε από μέλος του Συνδέσμου παρουσίαση των ειδών ερπετοπανίδας που εμφανίζονται στο νησί μας, καθώς και συζήτηση για την πρόληψη και την ορθή αντιμετώπιση δαγκώματος από φίνα. Ακολούθησε επίλυση αποριών των παιδιών, καθώς και αναφορά στον Άτλαντα Ερπετών και Αμφιβίων της Κύπρου. 

Δράση Ενημέρωσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Στις 25/10/2022 έγινε ενημέρωση των φοιτητών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για τις δράσεις του Ερπετολογικού Συνδέσμου. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δουν διατηρημένα δείγματα της Κυπριακής ερπετοπανίδας, να ενημερωθούν για δράσεις επιστήμης πολιτών όπως το CyROS και ο Άτλαντας Ερπετών και Αμφιβίων της Κύπρου καθώς και να συζητήσουν με μέλη του συνδέσμου για την δραστηριότητα του στο νησί.